Xarxa en la meditació

DSC_0005Amics del Desert és una xarxa oberta de persones que fan meditació, creients i no creients, interessades a aprofundir i difondre l’experiència del silenci i de la quietud. Ens sentim hereus dels Pares del desert, concretament de l’hesicasme, que va practicar l’anomenada pregària del cor. Ens movem, doncs, en una estela cristiana, convençuts del poder transformador, personal i social, de la contemplació.

Creiem que el principal problema de la nostra societat contemporània és el soroll i, en conseqüència, la dispersió. Per aquest motiu oferim espais i temps de desert i de silenciament, conscients que el silenci ens apropa a la veritable comunió.

La nostra xarxa és la concreció a Catalunya dels Amigos del Desierto, una associació promoguda per Pablo d’Ors, prevere i escriptor, i autor de la Biografia del silenci.

Som hereus de la tradició dels pares i mares del desert, el primer moviment clarament espiritual del cristianisme, immediatament posterior a la generació apostòlica, del segle III-IV en endavant. Aquest monacat i eremitisme sinoïta (del mont Sinai) i més tard atònita (del mont Athos), és en l’origen del corrent anomenat “hesicasme”, un altre moviment espiritual que cobrà força en els segles XII i XIII i s’estengué fins el XIX amb la publicació a Occident del famós Relats d’un pelegrí rus, la principal font de divulgació de la anomenada pregària del cor, de què els Amics del Desert ens fem ressò en la nostra pràctica meditativa.

El nostre mètode de meditació és substancialment el que proposa Franz Jalics, jesuïta nascut a Budapest el 1927, en el seu llibre Ejercicios de contemplación, si bé, enriquit amb les aportacions de John Main, monjo benedictí. Tant l’un com l’altre han estat actualizadors de la tradició mil·lenària dels pares i mares del desert.

Franz Jalics és el creador del moviment “Contemplación en Acción” i malgrat la seva avançada edat continua impartint recessos i acompanyant persones a Haus Gries (Alemanya).