Pablo d’Ors: Conèixer-nos per estimarnos

0001

ESTEM EN UNA SOCIETAT BOLCADA CAP A L’EXTERIOR QUE PASSA PER ALT EL BENESTAR INTERIOR.

PERFIL: Des de ahir (10 de juny) fins diumenge, el Monestir de Poble acull un seminari d’introducció a la contemplació de la mà de Pablo d’Ors. Nascut a Madrid al 1963 i net de l’escriptor català Eugeni d’Ors, és sacerdot i escriptor. És a través de l’associació Amics del Desert que profunditza en la meditació.

Aquest cap de setmana es fa un seminari d’iniciació a la contemplació al Monestir de Poblet. Per aquells que son ignorants, de què es tracta?

La contemplació o la meditació és l’oració en silenci, una manera de relacionar-se amb el misteri que compta amb una llarga tradició mil·lenària. Molta gent que necessita aquesta recerca espiritual ha emigrat cap a, per exemple, el ioga, però el cristianisme, també compta amb aquest aspecte.

Però què és exactament la meditació?

Conèixer-nos per estimar-nos. La meditació és la recerca de nosaltres mateixos. Només així ens podem estimar, i, alhora, als nostres, a més de poder descobrir alguna cosa d’aquell misteri que és Déu.

Ens hem oblidat del nostre benestar interior?

Ha quedat completament de costat. Estem en una societat bolcada cap a l’exterior, passant per alt el benestar interior. I saber-nos escoltar i estimar és molt necessari.

Què proposa?

Meditar és fàcil. El què costa es voler-ho fer. La gent hauria d’introduir diverses pràctiques dins la vida quotidiana, com la bona alimentació o el silenci, la via més directa cap a la meditació i aquest benestar interior. S’ha de pensar que som com un cotxe. Si sempre estem en acció, ens cremem, així que s’hauria de tractar de fer aquest exercici de contemplació.

Per què Poblet?

Havíem fet seminaris similars a cases espirituals de Barcelona, però aquesta vegada buscàvem algun espai de silenci a Tarragona. Vam creure que Poble era un bon lloc per la seva tradició contemplativa.

Quin tipus de gent participa en aquests seminaris?

Acostuma a ser gent de mitjana edat, entre 40 i 60 anys, que cerca l’espiritualitat. Molts estan allunyats de la religió.

I ara que ho diu … en quina situació creu que es troba l’Església?

Crec que amb el Papa Francesc ens trobem en una etapa de reformes,  no radicals, però sí graduals, i amb un esperit dialogant.

És necessària la modernització?

Sempre hi ha d’haver una adequació al home i la dona contemporanis.

Montse Plana. Diari de Tarragona 11 de juny 2016