El llibre dels Proverbis: les venes de la Saviesa

miracle

El cap de setmana del 16 al 18 de setembre la Gna. Wilma Mancuello m.i.c. va impartir un taller sobre el llibre dels Proverbis a la Casa d’Espiritualitat del Miracle. Per la seva generositat ens arriba aquest esplèndid resum. Moltes gràcies.

S’acostuma anomenar literatura sapiencial als cinc llibres de l’Antic Testament: Job, Cohélet o Eclesiastès, Siràcida o Eclesiàstic, Saviesa i Proverbis, sabent però que la tradició sapiencial té arrels i petjades en molts llibres bíblics. El llibre del Gènesi, per exemple, s’acaba amb la història de Josep, el savi que sap interpretar i preveure les necessitats del futur. Del cos literari sapiencial, el llibre dels Proverbis és el considerat més antic i representatiu; rega com una mena de sang la resta dels llibres. La metàfora de la sang és escaient perquè els savis estan interessats en l’ésser humà i el seu món concret de relacions, en la quotidianitat, en l’art del saber viure i regir la vida en comunitat. Proverbis és també un dels llibres poètics més significatiu, juntament amb el Salteri i el llibre de Job.

Israel no és el primer poble que reflexiona sobre les experiències de la vida, sobre les grans preguntes dels essers humans. Israel, participa d’un ampli moviment de pensament que va des de l’Egipte a la Mesopotàmia, on la saviesa neix de la capacitat d’escoltar, observar i discernir el sentit de la realitat. I tot per ajudar a generar un comportament social just i fructífer, que garanteixi l’èxit i la felicitat a l’ésser humà. El llibre dels Proverbis comparteix, de manera especial, la saviesa egípcia. El savi és aquell que sap entrar en diàleg amb els homes del seu temps, amb els veïns, els amics i els desconeguts. El savi sap acollir aquests els valors sense renegar de la pròpia cultura. El llibre dels Proverbis ens convida a no aixecar murs, ni alçar barreres entre els pobles, a no tancar-se al món on vivim.

La saviesa dels Proverbis no és sagrada ni profana, és les dues coses. Tothom hi és convidat. Pel savi, fer experiència del món és fer experiència de Déu i fer experiència de Déu és fer experiència del món (von Rad). Per això el llibre és actual, el savi es preocupa de trobar sentit/significat a una realitat ambigua, complexa, injusta, aclaparada a vegades pel mal. Però el savi, mogut per una gran confiança, està convençut que el món, la realitat, té sentit. La saviesa és l’art de fer bé les coses i l’art de modelar la pròpia vida a la llum de l’experiència i la reflexió en el respecte de Déu. Savi és aquell/a que sap viure, que reflexiona sobre la pròpia experiència adquirida directament o rebuda amb l’educació però sense deixar mai de ser crític. La saviesa és per tant una experiència crítica, un discerniment de la realitat, l’art de viure i saber fer les coses. El savi reconeix que “no hi ha saviesa, ni sagacitat, ni consell que valguin davant el Senyor” (Pr 21,30). Si Déu és límit, també és origen: “el principi de la saviesa és el respecte del Senyor; els insensats menyspreen la saviesa i l’ensenyament” (Pr 1,7).

Encara que aparentment pugui semblar que el llibre presenta una moral subjectiva, en realitat es tracta d’una proposta molt més profunda, destriar la complexitat de la realitat i valorar-ne tots els racons per descobrir, en cada moment de la vida, la solució més sàvia. La resposta no serà mai unívoca o predeterminada, com tampoc ho és la realitat humana, ni simple, ni lineal. Llegir el llibre dels Proverbis és una empresa pels que volen endinsar-se, comprendre i trobar-hi sentit. És la font per aprendre a valorar la realitat amb atenció. Els proverbis són com enigmes que demanen al lector que els desxifri. Atrevim-nos-hi!

                                                                                                                            Wilma Mancuello m.i.c.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s